La Conferència Nacional de Deganes i Degans d’Infermeria (CNDE) impulsa la revisió de l’Orde CIN que regula els estudis universitaris d’Infermeria a Espanya. Aquesta revisió posa el focus en el futur i en com preparar millor els professionals que lideraran les cures en un context cada vegada més complex i incert.
Aquest procés participatiu neix amb un propòsit clar: adaptar la formació a la realitat del segle XXI i donar a la infermeria el protagonisme que li pertoca com a motor de transformació social i sanitària. La iniciativa, que compta amb el suport del Ministeri de Sanitat i del Consell Internacional d’Infermeria (CIE), es desenvolupa sota el lema “Construint la Infermeria del futur” i es basa en tres fases d’anàlisi i co-creació.
La primera fase, “El repte i l’oportunitat”, va tenir lloc els dies 8 i 9 de juliol a la Universitat Autònoma de Madrid, i va reunir més de 120 professionals de tot l’Estat en un exercici col·lectiu de prospectiva. Organitzats en 17 grups, els participants van explorar escenaris de futur (amb la mirada posada en l’any 2040) mitjançant metodologies de foresight i future thinking, inspirant-se en les 14 megatendències identificades per la Unió Europea.
Els debats es van centrar en com hauria de ser l’exercici professional en contextos BANI (fràgils, ansiosos, no lineals i incomprensibles), i quines competències seran essencials per exercir amb eficàcia, humanitat i lideratge en un sistema de salut en constant evolució.
La sessió inaugural va comptar amb veus destacades del món polític i institucional com Alda Recas, diputada i portaveu de la Comissió de Sanitat del Congrés; José Luis Cobos, president del CIE; i Paloma Calleja, assessora del Ministeri de Sanitat, que van coincidir a assenyalar el paper estratègic de les infermeres en la transformació del model assistencial.
Un dels punts forts d’aquest procés ha estat la metodologia emprada: un enfocament rigorós i participatiu que aposta per la intel·ligència col·lectiva i per construir coneixement des de la pluralitat d’experiències. El disseny metodològic ha estat liderat per un equip mixt format per Carme Rovira, responsable de Transformació Educativa del Campus Docent Sant Joan de Déu, Alfred Batet director de la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena; Jesús Rubio, secretari de la CNDE - Universitat del País Basc; i la Dra. Lorena Molina, vocal de la CNDE i Directora Gerent del Campus Docent SJD.
Amb una mirada sistemàtica i a llarg termini, es va treballar amb escenaris temporals a 5, 10 i 15 anys vista, passant de la imaginació estratègica a la presa de decisions transformadores. L’objectiu no és només anticipar el futur, sinó ser capaços d’escollir quin futur es vol aconseguir i articular-hi accions concretes des d’ara.
A partir del setembre, es posarà en marxa la iniciativa “Diàlegs Digitals”, una campanya online per obrir la reflexió a tota la comunitat infermera i a la ciutadania. I a la primavera de 2026 arribarà el “Hackathon Infermera 4.0”, una trobada de co-creació amb agents diversos (des d’estudiants i pacients fins a institucions i empreses) per dissenyar el perfil professional del futur i les bases de la nova Ordre CIN.
En aquest escenari col·lectiu de canvi, el Campus Docent Sant Joan de Déu ha volgut sumar, amb la seva aportació. A més del lideratge metodològic de Carme Rovira i de la participació institucional de Lorena Molina com a membre de la CNDE, el professorat del Campus també ha estat present en els grups de treball, amb la Dra. Carmen Jerez, la Dra. Montserrat Antonin i el professor Jaime Carballedo.