"Cures pal·liatives en nens i adolescents amb càncer", una estada postdoctoral internacional al Campus Docent

  • Publicado el 22 de novembre de 2018

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

La Dra. Regina Aparecida Garcia, de la Universitat de Sao Paulo (Brasil), realitza una estada postdoctoral al Campus Docent Sant Joan de Déu des d'octubre fins a març de 2019.

Durant aquest període durà a terme la recerca "Cures pal·liatives en nens i adolescents amb càncer: un estudi multicèntric", sobre una mostra de nens i adolescents amb càncer, la mort dels quals hagués tingut lloc entre 2010 i 2017 amb l'acompanyament de l'Hospital Sant Joan de Déu.

Actualment en oncologia pediàtrica ens enfrontem a desafiaments complexos, molts d'ells relacionats amb els canvis existencials en el món del nen, la seva família i aquells professionals que contribueixen a la seva cura. Les taxes de curació i supervivència al càncer han millorat significativament durant les últimes dècades, tot i això, els tractaments de llarga durada, debilitants i intensius ocasionen efectes tardans que poden significar canvis fonamentals en les vides de les persones involucrades. Inclús amb les taxes de curació elevades, una part dels nens i adolescents no arriba a curar-se i mor, en aquest context qüestions relatives a les últimes fases de la seva vida i el mateix procés de la mort s'han tornat objecte de reflexió en el camp de la salut, la filosofia, l'antropologia i la sociologia.

L'estudi té com a objectiu analitzar tot el procés d'aquests nens i adolescents d'ençà que foren detectats els primers símptomes i diagnosticat el càncer fins al moment d'inici de les cures pal·liatives i la seva mort. Així com la descripció de les pràctiques de l'equip multiprofessional que els va atendre i investigar com està organitzada la xarxa de cures pal·liatives pediàtriques i de l'adolescent en els diferents nivells dels sistemes de salut.

Per a realitzar la recerca la Dra. Regina Aparecida Garcia compta amb la col·laboració de la Dra. Bárbara Hurtado, professora titular del Campus Docent, i la Dra. Carmen Jerez, infermera quirúrgica de l'Hospital Sant Joan de Déu i professora associada al Campus Docent.

La recerca també compta amb el suport del Grup d'Investigació en Infermeria en la Cura al Nen i a l'Adolescent – GIECNA; Escola d'Infermeria de Ribeirao Preto de la Universitat de Sao Paulo (Brasil); Grup d'Investigació Innovació en Cures i Determinants Socials en Salut de l'Escola d'Infermeria, Fisioteràpia i Podologia de la Universitat de Sevilla; Grup d'Investigació Cura a la Salut de Persones, Famílies i Societat de la Universitat Federal de Santa María (Brasil), de l’Hospital Sant Joan de Déu (Barcelona) i el Campus Docent Sant Joan de Déu (Universitat de Barcelona).

La Dra. Regina Aparecida Garcia  és coordinadora i professora titular del departament d’Infermeria Materno Infantil i de Salut Pública de l’escola d’Infermeria de Rebeirão Preto de la Universitat de São Paulo, centre col·laborador de l’Organització Mundial de la Salut per al desenvolupament de la recerca en infermeria. Col·labora, també, amb el Consell Nacional de Desenvolupament Científic i Tecnològic i és membre del Grup d’Investigació en Infermeria sobre Cura del nen i adolescent GPECCA.


 
Recerca