Innovacions a l’Hospital Sant Joan de Déu: present i futur

  • Publicado el 10 de gener de 2020

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

Els projectes i les estratègies més innovadores de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona van ser presentades al Cafè d’Innovació del passat novembre, per tal de mostrar la importància del binomi salut i tecnologia en l’atenció sanitària actual.

L’Arnau Valls, membre del Children’s Health Innovation Center (CHIC) i professor col·laborador del Campus Docent va compartir amb els professors del Campus alguns dels projectes més innovadors impulsats a l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona

Essent l’objectiu principal de la trobada conèixer els reptes actuals plantejats pels usuaris/pacients pediàtrics i les seves famílies i quins projectes d’innovació en salut s’estan duent a terme per a donar-los-hi resposta, el convidat va permetre als assistents, a través de la descripció dels projectes implementats, conèixer l’experiència de desenvolupament, verificar les estratègies per aconseguir finançament i reflexionar sobre el tipus de relació necessària entre innovació i recerca per a l’impuls dels projectes. 

Entre els projectes presentats es troben:

FAROS

FAROS és una plataforma digital de promoció de la salut i el benestar infantil, que es dirigeix principalment a mares i pares que volen informació de qualitat sobre la salut dels seus fills. Tanmateix, FAROS es dirigeix a altres públics, com cuidadors i professionals especialitzats en el camp de la salut i l'educació.

La seva missió consisteix a fomentar valors i hàbits saludables, comptant sempre amb la col·laboració i revisió dels professionals de l'hospital per tant de garantir la qualitat dels continguts que publiquen. 

KIDS BARCELONA

El projecte KIDS Barcelona està format per un grup de nens i adolescents que actuen com a Consell Científic de l’Hospital i que es reuneixen per testejar i avaluar mètodes d'innovació mèdica i productes que afecten els joves; atorgant d'aquesta manera veu als més petits i les seves famílies dins de la medicina, la recerca i la innovació.

SHARE4RARE

Share4Rare és un projecte europeu que busca construir una comunitat on els pacients amb malalties minoritàries puguin sentir-se acompanyats i trobar altres persones amb qui compartir la seva experiència, fer preguntes i participar en la investigació. 

No obstant això, aquest espai també està obert a cuidadors, clínics i investigadors, per tal de poder donar resposta i guiar aquelles persones que ho necessitin. Amb les dades obtingudes, que els pacients entreguen voluntàriament, es fan anàlisis i es cerquen patrons de comportament i simptomatologia que resulten de gran utilitat per la investigació

H 4.0 (HOSPITAL LIQUID)

Amb l’hospital líquid (H2O) ara en la seva nova versió H 4.0, l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona aposta per la internacionalització amb un projecte que busca realitzar un canvi organitzatiu i assistencial cap a una medicina més proactiva, col·laborativa i personalitzada, fent servir per aquest propòsit les TIC. 

El projecte pretén incrementar l’evidència científica de l’eficiència i l’eficàcia de les tecnologies digitals com a eina clau en la prestació de serveis de salut. 

E-PEDIA SJD

La E-pedia SJD és un aplicació de mòbil dirigida a infermers i infermeres que prestin assistència al pacient pediàtric. En aquesta App descobriran una eina professional que els ofereix tota la informació necessària per a la seva pràctica diària, integrant recursos àgils, actualitzats i basats en evidència científica. Allà hi trobaran procediments, escales, un espai dedicat a la medicació, a més de vídeos pràctics entre altres facilitats. 

En breu estarà disponible a l’App Store.

ROBOTS4HEALTH

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), La Salle Campus Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona treballen des de 2011 en el desenvolupament de robots interactius amb l'objectiu de reduir el dolor i l'ansietat en nens hospitalitzats o sotmesos a alguna mena d'intervenció clínica hospitalària i d’augmentar les interaccions entre els nens, els pares i la institució en situacions estressants.

L'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona fa ús dels robots en hospitalització i a la sala pre-operatòria Arc-Iris i està començant un estudi en sales d'espera d'urgències.

En tots els projectes presentats es posa de manifest la importància de la col·laboració de l’equip de salut, que és qui coneix a l’usuari, i els enginyers o tecnòlegs per a l’èxit del projecte.

El Campus Docent agraeix a l’Arnau Valls el diàleg establert amb els assistents fet que va permetre transcendir els projectes i despertar idees i propostes per a millorar els projectes docents. 
 

Innovació