Llevadores de l’ICS fan el seguiment de les dones que acaben de donar a llum a través d’internet

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.
allet.jpg

Els dubtes més freqüents fan referència a la lactància, el comportament del nounat i les molèsties físiques del postpart.

Vuit Programes d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (PASSIR) de tot Catalunya, juntament amb investigadores de la Universitat de Barcelona (UB), formen part d’un projecte innovador i únic a l’Estat en què realitzen el seguiment a través d’internet de dones que acaben de donar a llum. L’objectiu és oferir una atenció més immediata incloent els caps de setmana.

 

Fins al moment el grau d’acollida de les dones participants en la iniciativa –anomenada "Efectivitat d'una intervenció telemàtica en l'atenció al postpart en relació a l'atenció habitual, respecte a l'opinió, consultes i morbiditat de les dones ateses en els centres PASSIR, de Atenció Primària de Catalunya"– ha estat molt positiu.


La mecànica és molt senzilla. La dona ha de tenir connexió a internet i comptar amb una càmera web i el programa de Skype instal·lat. Quan necessita contactar amb la seva llevadora de referència la truca a través d’internet i és atesa al moment o al cap de pocs minuts. Un dels punts forts del sistema és que les usuàries poden contactar amb una llevadora els set dies de la setmana ja que durant el cap de setmana s’han establert guàrdies en horari diürn.


La mitjana de connexions de les dones és d’una a dues sessions però la variabilitat i la durada de les visites via internet és força heterogènia. Els dubtes més freqüents fan referència a lactància, comportament del nounat i molèsties físiques del postpart. Les llevadores que s’han involucrat en el projecte destaquen que si les usuàries proven l’eina abans de donar a llum quan tornen a casa amb el seu infant la utilitzen de forma més activa.

 

Per comprovar l’efectivitat del projecte s’han dissenyat dos grups: un format per les dones que utilitzen l’eina telemàtica i l’altre amb dones que realitzen el seguiment de forma tradicional. A finals d’any es podran tenir els primers resultats i després se’n farà una valoració més extensa per avaluar si s’implanta a tot Catalunya.


Els PASSIR que participen en el projecte són els següents: Muntanya -que presta servei a Nou Barris, Sant Andreu i Horta de Barcelona- Badalona-Sant Adrià (ubicat al CAP Casagemes de Badalona), Cornellà (CAP Sant Ildefons de Cornellà), Garraf (CAP Jaume I de Vilanova), Girona (CAP Güell), Granollers (CAP Granollers), Sabadell (CAP Sant Fèlix) i Tarragona (CAP Tarragonès).

 

Fins al moment ja s’ha incorporat al programa 1.400 dones.