Un senzill mètode per a identificar a pacients amb hemorràgia digestiva de menor risc

  • Publicado el 22 de desembre de 2008

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.
endoscopia.jpg
L'hemorràgia digestiva alta és una causa freqüent d'hospitalització. Encara que la seva gravetat és variable, es recomana el seu ingrés per a observació i, en moltes ocasions, la realització d'una endoscòpia.

Un treball britànic suggereix que tot aquest procés no és necessari ja que, a través d'un senzill test, és possible identificar als individus de menor risc, que podrien tractar-se de forma ambulatòria. "D'aquesta forma es reduïxen les admissions hospitalàries, el que permet un millor ús dels recursos, %[...] sense que aparentment es produeixi cap efecte nociu sobre la cura del pacient", comenten els autors d'aquest treball, publicat en la revista 'The Lancet'.

 

El mètode, conegut com a "Glasgow-Blatchford bleeding score"(GBS), es basa en variables clíniques i de laboratori bàsiques, com la història del pacient, un examen físic o els resultats d'una anàlisi. Tenint en compte aquests factors, s'elabora una escala que amida el risc de complicacions i la necessitat d'una intervenció que té el pacient.


Per a portar a terme la seva investigació, aquests autors van comparar l'eficàcia del GBS amb la d'altre mètode de mesurament del risc, cridat "Rockall score", en 676 pacients de quatre hospitals del Regne Unit. Tant per a predir el risc de mort, com per a avaluar la necessitat d'una operació o l'ingrés en l'hospital, l'escala GBS va ser superior.


Després d'aquesta avaluació, els investigadors van introduir el nou mètode en la pràctica clínica de dos dels centres sanitaris analitzats prèviament. Un total de 123 pacients va ser classificat com “risc 0”, 84 dels quals van rebre atenció sense ser hospitalitzats. Cap d'ells va desenvolupar una complicació i tots van superar el problema. La proporció d'individus amb hemorràgies digestives altes que van ingressar en els centres sanitaris va caure d'un 96% a un 71%.


En un comentari que acompanya a aquest treball en 'The Lancet', dos experts de la Universitat de Nottingham (Regne Unit) lloen la "excel•lent capacitat predictiva" del mètode i avancen que posar-lo en pràctica podria significar un gran estalvi de recursos sanitaris. Amb tot, reclamen posteriors estudis que comparin el cost-efectivitat de GBS amb la realització d'altres pràctiques, com ara les endoscòpies fora del centre sanitari.