Recomanacions de L’Agència de Protecció de la Salut per prevenir intoxiacions causades pel consum de bolets tòxics

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.
setas.png

Amb motiu de l’inici de la temporada de bolets en els nostres boscos, l’Agència de Protecció de la Salut vol recordar un cop més a la població un seguit de consells per prevenir les intoxicacions provocades pel consum de espècies toxiques

L'interès pels bolets ha augmentat en els darrers temps i cada vegada hi ha més persones que surten a collir-ne, sovint de forma indiscriminada, cosa que propicia que gairebé cada any es produeixin intoxicacions, quan no es coneixen les espècies micològiques o es confonen amb espècies comestibles.

A Catalunya, es poden trobar moltes espècies comestibles, algunes amb un elevat interès gastronòmic, però n’hi ha d'altres que són tòxiques –aproximadament un centenar- i que poden ser, fins i tot, mortals. Els nous coneixements científics sobre els bolets han evidenciat que bolets considerats tradicionalment com a comestibles han passat a ser tinguts com a tòxics, com és el cas del Tricholoma equestre, conegut amb els noms de verderol, groguet o pixaconill, segons la contrada (en castellà, seta de los caballeros).

Com podem distingir els bolets comestibles dels verinosos?

No hi ha regles segures ni proves generals per distingir els bolets tòxics dels comestibles. L'única forma d'assegurar-se que un bolet és comestible o no és identificant correctament l'espècie i això s'aconsegueix gràcies al coneixement i l'experiència en el camp micològic.

Les tradicions populars de comprovació de la toxicitat dels bolets, com les proves de l'ennegriment del gra d'all o la patata, o de les culleretes de plata, són falses.

No és cert que els bolets menjats pels cargols o per altres animals no són tòxics; els bolets, tal com altres plantes, poden ser tòxics per a les persones i no ser-ho per als cargols o altres animals.

Consells de recollecció i consum

  • Colliu només els bolets d'espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que sapigueu identificar del cert. Davant de qualsevol dubte, no s’han d’agafar mai i menys encara menjar-se’ls.
  • Rebutgeu els exemplars trencats, els que ja s'han començat a descompondre o els que estan florits, amarats d'aigua o s'han gelat durant la nit.
  • Cal tenir en compte que, després de la pluja, es poden descolorir o, contràriament, poden estar massa acolorits per haver absorbit humitat. També poden haver perdut part de l'ornamentació i això podria confondre'ns.
  • Transporteu-los en un cistell rígid i airejat, per evitar-ne la fermentació.
  • Conserveu-los preferentment al frigorífic.
  • Consumiu-los com més aviat millor, ja que la majoria s'alteren ràpidament.
  • És recomanable que els consumiu cuits, ja que alguns bolets són comestibles quan s’han cuinat i en canvi poden resultat tòxics si es mengen crus o poc cuits.
  • La majoria de bolets no són de digestió fàcil; per això, és aconsellable consumir-los amb moderació, preferentment, com a acompanyament.


Com s’ha d’actuar en cas d’una sospita d'intoxicació

Davant dels primers símptomes d’intoxicació, s'ha d'anar immediatament a un centre hospitalari perquè la persona afectada rebi el tractament mèdic adequat. Convé portar-hi les restes dels bolets, ja sigui els trossos que s'han eliminat en netejar-los o els bolets cuits que hagin sobrat. Això permetrà als especialistes identificar l'espècie que ha provocat la intoxicació i facilitar-hi l'aplicació del tractament més eficaç.

Si les persones que han menjat bolets són diverses, encara que hi hagi alguna que no en presenti símptomes, també ha de rebre assistència mèdica.

Els símptomes d'intoxicació varien, segons l'espècie de bolet que l'ha produïda. S’hi poden presentar un o alguns d'aquests símptomes: dolors d'estómac, suor freda, vòmits, diarrees, vertígens, prostració, deliris i períodes alternatius de crisi i de calma.

Els primers símptomes poden aparèixer al cap de poca estona d'haver menjat els bolets, però també poden començar passades algunes hores des de la seva ingestió.


Més informació
Podeu consultar les espècies de bolets tòxics que són més freqüents a les nostres comarques, al web del Departament de Salut:


Departament de Salut - Salut alimentària - Bolets

També trobareu informació sobre com collir-los per tal de protegir l'entorn natural, al web del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

 

Bolets. Consells per gaudir-ne

Altres adreces direcciones d'interès: