Consells i vacunacions a viatgers internacionals

  • Publicado el 26 de maig de 2014

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

Consells i vacunacions a viatgers internacionals

 

Recomanacions generals - És important tenir en compte unes normes d’higiene, en el transcurs del viatge, per evitar qualsevol alteració de la salut.


Malgrat haver pres qualsevol medicació preventiva, la possibilitat de contreure paludisme no desapareix de forma absoluta. Si durant el viatge apareguessin símptomes de paludisme, com: febre, sudoració i calfreds, tot i prendre profilaxi medicamentosa, caldrà consultar un metge.


Compte amb els aliments - S’aconsella no menjar cap fruita sense pelar ni cap verdura crua. La carn i el peix no han de consumir-se crus ni poc fets. Cal anar amb compte amb la rebosteria i els gelats, per la seva fàcil contaminació. No s’ha de comprar aliments a venedors ambulants. No s’ha de consumir llet ni els seus derivats sense higienitzar

 

Compte amb l’aigua - Per causa de la climatologia que hi ha als tròpics, és aconsellable ingerir líquids abundants. És recomanable beure aigua embotellada, que cal que sigui oberta davant vostre. Cal tenir una cura especial amb els glaçons, perquè poden estar preparats amb aigües contaminades. En cas d'aigües potencialment perilloses, s'hi aconsella el tractament amb lleixiu, a fi que siguin aptes per al consum humà: hi calen 2 gotes per litre d'aigua i, després, esperar 30 minuts o consumir aigua bullida durant 10 minuts.


Higiene personal - Per causa de la gran sudoració que es produeix als països tropicals per la temperatura i l’excés d’humitat, és important realitzar una neteja corporal adequada.


Protecció contra els animals- Cal evitar el contacte amb qualsevol tipus d’animals, inclosos els domèstics, ja que poden no estar controlats sanitàriament.


Diarrea del viatger – Freqüentment s’origina per la presa d’aliments en males condicions. Per prevenir-les cal adoptar mesures preventives amb el consum d'aigua i aliments no contaminats. Quan ha aparegut, a més de l'ús d'antidiarreics, s'ha de beure molta aigua per tal d'evitar la deshidratació, sobretot, els nens i vells, per la seva gravetat. L’ús preventiu d’antibiòtics no hi està recomanat. Algunes persones poden necessitar-los; en aquests casos, caldrà prendre’ls en les dosis i pautes d’administració prescrites pel metge.


Dolors d’estómac - Poden venir per abusar de picants, condiments, begudes alcohòliques o fruites àcides. Per resoldre el problema, de vegades n’hi ha prou amb restablir l’equilibri alimentari amb una dieta apropiada.


Exposició al sol - S’aconsella l’ús de barret i ulleres de sol i emprar cremes amb filtres solars protectors. L'excés de calor i humitat pot provocar esgotament, deshidratació o un cop de calor, per tant, s'ha de beure molts líquids. Les infeccions per fongs poden complicar-se amb el calor i la humitat.


Al•lèrgies - S'ha de preveure una possible agudització d'una al•lèrgia, pel contacte amb al•lèrgens, el canvi estacional o altres factors ambientals.


Accidents - Els de trànsit són freqüents en països tropicals i són una de las principals causes de mort del viatger. Per tal d'evitar-los s'han de complir estrictament les normes de trànsit vigents.


Malalties de transmissió sexual - La transmissió de la major part d’aquestes infeccions no es produeix tan sols per contacte sexual (heterosexual o homosexual; vaginal, anal o oral); la mare infectada pot contaminar també el seu fill, durant l’embaràs, el part o després del naixement, i certes infeccions (en particular la sida, l’hepatitis B i la sífilis) poden ser transmeses, així mateix, per la sang o els hemoderivats contaminats i per l’ús d’agulles infectades.


El preservatiu és el mitjà més eficaç per evitar el contagi d’aquestes malalties durant les relacions sexuals. Per evitar el contagi a través de la sang mai no s’han de compartir agulles, xeringues ni qualsevol altre material (fulles d’afaitar, raspalls de dents, utensilis per a tatuatges o acupuntura, etc.).


La majoria dels països desenvolupats han dictat normes per al tractament adequat de la sang i els seus derivats, però en algunes zones de determinats països no és possible, disposar d’aquests productes amb les garanties suficients, per la qual cosa, si és necessària una transfusió o l'ús d’hemoderivats, s'ha de tenir en compte aquest risc de possible transmissió de malalties.


Cal tenir en compte, igualment, que no hi ha perill de transmissió de la sida pel fet d’usar transports públics, per contactes a través de les mans (salutacions, carícies...), per l’ús de banys públics o estris de menjar i que  aquesta malaltia no es transmet a través de la picada de mosquits o d’altres insectes.


Problemes amb l'altitud - A les àrees de gran altitud, les persones amb malalties del cor i el pulmó poden tenir descompensacions perilloses. A més, es pot tenir insomni, ansietat, mal de cap, etc. Per evitar aquestes alteracions, s'ha d'anar realitzant una adaptació progressiva.


Trastorn d'horari o jet lag - Els canvis horaris en els viatgers provoquen sovint: insomni, irritabilitat, malestar, astènia, etc.


A la tornada - Algunes malalties tropicals no es manifesten immediatament; pot passar que es presentin bastant temps després de la tornada. En el cas que us calgui anar al metge, haureu d’informar-lo que heu realitzat un viatge en els darrers 12 mesos a una zona tropical o un país en vies de desenvolupament.